Róka fürkészően néz a mezőn

Fur Free Friday – Gyertyagyújtás a szőrmeipar áldozataiért

2018. november 23-án este a nemzetközi Fur Free Friday, Szőrmeellenes pénteki tiltakozáshoz csatlakoztunk egy gyertyagyújtás és csendes megemlékezés erejéig.

1985-ben két aktivista csoport, a Trans Species Unlimited és a Coalition to Abolish the Fur Trade tartotta meg az első kifejezetten szőrmeellenes demonstrációt a New York-i Macy’s és a kaliforniai Sacramento területén. Bár a tiltakozások erőszakmentesek voltak, több tucat tüntetőt letartóztattak polgári engedetlenség miatt. Egy évvel később a TSU elnöke, George Cave és egy aktivista, Cres Velluci az előzményekkel dacolva ismét megmozdulást szervezett, ezúttal a Hálaadás utáni pénteken, amely az év legforgalmasabb bevásárlónapja (vö. Black Friday). Arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy milyen kegyetlen, véres cselekedetek árán jutnak az emberek bundához, szőrmés kapucnihoz és egyéb kiegészítőhöz; ezzel született meg a Szőrmementes Péntek (FFF – Fur Free Friday) mozgalom a prémjükért kizsákmányolt állatok védelme érdekében.

Ez a nap azóta is lehetőséget ad az aktivistáknak, hogy összehangolt, erőszakmentes tüntetésekkel hívják fel a figyelmet annak a több millió szerencsétlen állatnak a szenvedésére, akik az emberi önzőség miatt, a divat oltárán halnak meg. Természetesen cél a kereskedők szemének felnyitása is, hiszen a prémek forgalmazásával ők is az ipart támogatják, az ő kezükben is van a döntés, hogy keressenek és árusítsanak inkább erőszakmentes alternatívákat.

A Magyar Szőrmeellenes Liga aktivistái ezen a napon gyertyagyújtással és csendes megemlékezéssel csatlakoztak a nemzetközi mozgalomhoz. A helyszín a Bántalmazott állatok emlékhelye volt, amely a budapesti Szilas családi parkban található. Az eseményen ezúttal nem voltak beszédek, véres molinók, csak 1-1 gyertyát helyeztünk el azokra a lelkekre emlékezve, akik az elmúlt években haltak meg, miközben azon töprengtünk, hogy mit tehetünk azért, hogy jövőre kevesebb állatért kelljen a lángoknak égnie.