Róka fürkészően néz a mezőn

Rólunk

Kik vagyunk?

A Magyar Szőrmeellenes Liga 2017. szeptemberében megalakult civil mozgalom. Tagjai mindannyian állatszerető, állatvédő aktivisták a legkülönbözőbb háttérrel.


Elsődleges célunk elérni, hogy idehaza törvényi szintre emeljék a szőrmeipar betiltását. Ennek érdekében átfogó tájékoztatást nyújtunk a szőrmeipari helyzetről, hiszen a tájékozott, okos ember az állatkínzók ellensége. Emellett folyamatosan buzdítjuk a lakosságot törekvésünk támogatására. Békés tüntetéseket szervezünk, petíciót indítottunk, illetve ha lehetőségünk van rá, járunk prémfarmokra is. Tettünk és tenni is fogunk még feljelentéseket törvényt szegő farmok miatt, a következő években biztosan rengeteget fogunk emiatt a bíróságra járni. Nemzetközi szervezetekkel is kapcsolatban vagyunk, így a nemzetközi szőrmeellenes tevékenységekbe is bekapcsolódunk.

Szőrme ellenes tüntetők táblákkal

Emellett kiemelt célunk felhívni a népesség és hatóságok figyelmét a sok visszaélésre, amelyek idehaza a kis- és nagytenyésztőknél zajlanak. Ezek a visszaélések azért történhetnek meg, hogy a tenyésztők minél nagyobb profitot érjenek el, miközben olyan kiadásokon spórolnak, melyeket a törvény előír. Sajnos a legtöbb tenyésztő így sem tud minőségi prémet „előállítani” a tenyésztési folyamatok során, és rendkívül rossz körülmények között tartja a csincsillákat, akiket az itthoni feldolgozó üzem csak minimális áron, vagy ingyen hajlandó csak átvenni. E kezdő tenyésztők nagy százaléka abba hagyja a tenyésztést 1–2 éven belül, és az állatait jó esetben mentőszervezeteknek adja el, rosszabb esetben megöli vagy hagyja őket elpusztulni.

Szőrme ellenes tüntetők molinóval

A legtöbb magyarországi tenyésztő nem rendelkezik megfelelő engedélyekkel, sem képesítéssel vagy tudással ahhoz, hogy csincsillákat tenyészthessen. Határozattan úgy látjuk, hogy a szőrmetenyésztő telepek kimerítik az állatkínzás fogalmát, és a 21. században már nem elfogadható, hogy Európában 35 milliónál is több (pontos adatot statisztika híján nem tudunk) prémállat legyen leölve azért, hogy luxuscikkek készülhessenek belőlük, miközben nem csak mérhetetlen szenvedést okoznak az állatoknak, de rendkívüli környezetszennyezést is okoznak tenyésztésük és prémjük feldolgozása során.

Szőrme ellenes tüntetők vonulnak

Azt szeretnénk tehát, ha itthon is törvény tiltaná a szőrmefarmok működését és addig is, míg ennek a hosszú útnak a végére érünk, a tenyésztőnek törvényes keretek között kellene működnie.