Róka fürkészően néz a mezőn

Tüntetés a Wanger csincsillatelep előtt

2019. augusztus 1-jén a Wanger (a világ egyik legnagyobb telepe) előtt tüntettünk a magyarországi csincsillaprém-telepek bezárásáért.


2019 augusztus 1-jén mintegy száz fővel indultunk el Komárom főteréről a város túlsó felére, hogy az ott működő csincsillaprém-telep bezárását követeljük. A demonstrálók többsége Budapestről érkezett, a helyszínen azonban csatlakozott néhány komáromi lakos és a szlovák oldalról is jöttek az egyetértésüket kifejezők. Bár az már a gyülekezőkor leszűrhető volt, hogy az állatokért hangosabban kiállók egyelőre kisebbségben vannak az állatvédők között, a forróság és a csütörtöki munkanap ellenére is számtalan civil csoportosulás állt be a liga támogatói mellé: úgy mint az Együtt a Kisállatokért Alapítvány csincsillamentése, az Állatmentő Sereg vezetői, a Vegán aktivisták Magyarország  és a Szurkolók az állatokért mozgalom, illetve külföldről a PETA Deutschland egyik munkatársa és a Fur Free Forever képviselője is. Természetesen ismert arcok is jelent voltak: a műsorvezető-énekes Puskás Peti és a kétszeres Európa-bajnok kamionversenyző Kiss Norbert, valamint Váli Tamás, vegán testépítő.

Wanger tüntetés

Rövid eligazítás után gyalog indultunk útnak a város forgalmas főútja mentén, kifeszített zászlókkal és a prémtelepekről szóló leleplező plakátokkal, „Az állatok is éreznek fájdalmat, úgy mint mi” kezdetű rigmussal lelket öntve magunkba. Az erődig békésen, szabályosan közlekedve, rendőrségi kísérettel jutottunk el, onnan pedig kibuszoztunk a Wanger telephelyére. Közülünk a legtöbben még sosem jártak a telepnél, így mindenkit meglepett, hogy egy csendes, kertvárosi mellékutcába érkeztünk meg, egy szép udvarú, rendezett házhoz, amelyen csak egy tábla hirdette, hogy bizony itt lakik a sokak által csak halálgyárként emlegetett cég tulajdonosa.

Itt kezdtük meg a tüntetés attraktívabb részét. Néhány aktivistánk segítségével az egyik tüntető lány megnyúzásával demonstráltuk, milyen kegyetlenséggel is bánnak a prémfeldolgozók a szőrmeállatokkal, majd többek mellett Vakula Tímea, az MSZEL aktivistája beszélt arról, hogy milyen szenvedések árán lesz a csincsillakölykökből szőrmebunda és hogy mennyire felesleges luxus a szőrmeviselés, illetve Puskás Peti is felszólalt a kizsákmányolt életekért.

A telepen ottlétünk alatt nem volt mozgás, a kerítésre azonban felkerült néhány új tábla (amelyek a szőrmeipart jónak, a prémállattenyésztést környezetbarátnak és fenntarthatónak állítják be), ezeknek néhány héttel ezelőtt még nyoma sem volt.

Tüntetők a Wanger előtt

A tüntetés egy öt perces néma kiállással ért véget, tisztelet adva az eddig a telepen meghalt csincsilláknak. Ez idő alatt a Vegán aktivisták Magyarország tagjai vetítettek a Liga által korábban készített felvételeket itthoni prémfarmokról, illetve felkavaró képsorokat külföldi telepekről.

A demonstrációt az előzetes tervnek megfelelően kora délután bezártuk, innen közösen indultunk vissza Budapestre. A buszon még interjúkat adtunk és a következő akciónkat kezdtük tervezgetni. Nem kevesebbet szeretnénk ugyanis, mint hogy az összes itthoni prémtelep végleg zárjon be néhány éven belül. Egy hosszú út első, de sikeres lépését tettük meg.

Szőrmeellenes tüntetők együtt kiáltanak