Róka fürkészően néz a mezőn

„Inkább vagyok meztelen, mint hogy szőrmét viseljek!” – Legújabb kampányunk

Egy kampány az állatokért, a szőrmeipar kegyetlensége ellen 10 ismert személlyel, akik nem szégyellenek kiállni az ügy mellett: meztelenül!

Magyarországon jelenleg számtalan társadalmi probléma vár megoldásra és ezeken a hétköznapok rohanásában könnyen átfutunk, illetve olykor akarva-akaratlanul is ignoráljuk is őket a többi gondunk mellett. Különösen igaz ez az olyan esetekre, amikor úgy érezzük, a probléma bennünket nem érint, ránk nem tartozik. Mivel itthon a lakosság csekély része vásárol csak szőrmebundát vagy más szőrméből készült terméket és a főváros divatutcáit, nagyobb divateseményeket leszámítva nem is igazán találkoznak ezekkel a termékkel, így joggal gondolhatják azt, hogy ez a kérdés itthon nincs napirendben.

A Magyar Szőrmeellenes Liga önkénteseivel ezért úgy döntöttünk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy Magyarországon is égető és megoldandó probléma a szőrmekérdés, hiszen hazánkban van a világ egyik legnagyobb prémtelepe, illetve hogy rámutatunk arra, mennyi szükségtelen szenvedést okoz a szőrmeipar és -divat a prémfarmon megszülető és elpusztuló állatoknak.

Civilként kevés lehetőségünk van széles tömegekhez eljuttatni azokat a tényeket, amelyek a szőrme-előállítást és -viselést támogatók véleményét megváltoztathatnák; nagyon kevesen tudják, milyen károkat okoz az állatoknak, az embereknek és a környezetnek ez a felesleges, tévesen luxusnak titulált divat.

Épp ezért az „Inkább vagyok meztelen…” kampányunk, amelyet most útjára engedünk és amely a korábbi „I’d rather go naked…” PETA-kampány nyomaiba lép, nem hétköznapi utat keres az információk megosztására. A résztvevő színészek, modellek, sportolók, állat-, ember és környezetvédő vegán aktivisták nem csak az arcukat, a testüket adták ehhez a nemes ügyhöz, jelezve, hogy olyan fontos számukra, hogy átlépték azt a bizonyos határvonalat.

Szeretnénk, ha a meztelenséget körülvevő tabuk döntögetése rávilágítana, hogy a szőrmét mint terméket is titkok övezik és hogy ezekről nem beszélni pont olyan helytelen, mint a meztelen test látványát megbélyegezni. Hiba lenne ugyanis eltekinteni attól, hogy a prémállatok tenyésztése milyen elviselhetetlen fájdalmat okoz azoknak az élőlényeknek; hogy a tenyésztés és az állatjóléti törvények nem összeegyeztethetők, különösen úgy, hogy a hatóságaink nem is mindig képesek felügyelni a tenyésztőket. Eközben a környező országok sorra tiltják be a farmokat, és a népszerűsége is csökkenni látszik: egyre több divattervező és divatcég dönt úgy, nem dolgozik többé szőrmével.

Reméljük, hogy a kampányban szereplők azon szintű elkötelezettsége, hogy a várható következmények ellenére is önként és jó szívvel vállalták a részvételt, bizonyítja, hogy megéri a kérdéskörrel foglalkozni. Hálásan köszönjük nekik, és köszönet illeti azokat is, akik eddig és ezután bármilyen formában is csatlakoztak hozzánk a mozgalom segítése érdekében.